Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια πολύπλοκη διαταραχή που χαρακτηρίζεται από εξαιρετική κόπωση που δεν μπορεί να εξηγηθεί από κάποια ιατρική κατάσταση. Σύμφωνα με το Institute of Medicine , το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης εμφανίζεται σε 2.5 εκατομμύρια Αμερικανούς. Το σύνδρομο είναι τρεις φορές πιο διαδεδομένο στις γυναίκες από τους άνδρες και επηρεάζει πρωτίστως νεαρούς ενήλικες μεταξύ των ηλικιών των είκοσι και πενήντα. Η αιτία ή οι αιτίες του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης μπορεί να σχετίζονται με ελαττώματα της ανοσολογικής λειτουργίας, ψυχολογικά προβλήματα ή νευρολογικά προβλήματα. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι συνδέεται με λοίμωξη από τον ιό Epstein Barr ή από τον Cytomegalovirus ιό. Επίσης μπορεί να ευθύνονται οι ιοί απλού έρπητα, η μονοπυρήνωση, οι γαστρεντερικές λοιμώξεις, η υπογλυκαιμία, η candida albicans (προκαλούμενη από υπερφόρτωση αντιβιοτικών και υπερβολική πρόσληψη σακχάρου), οι παρασιτικές παρασιτώσεις, τα εξαντλημένα επινεφρίδια, οι μολυσματικοί παράγοντες, ο στρεσογόνος τρόπος ζωής, η υπερβολική εργασία, η εκφυλιστική ανισορροπία στα ενδοκρινικά μεταβολικά συστήματα (ιδιαίτερα στον άξονα των επινεφριδίων του υποθαλάμου), και το ακραίο ψυχολογικό άγχος. Άλλες προτεινόμενες αιτίες του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης είναι η αναιμία, η αρθρίτιδα, η χρόνια δηλητηρίαση από τον υδράργυρο, η ινομυαλγία και ο υποθυρεοειδισμός. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί να προκληθεί από ένα συνδυασμό όλων των παραπάνω παραγόντων.

 

Συμπτώματα Τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Κόπωση και λήθαργος που δεν αντιμετωπίζονται με ξεκούραση ή ύπνο
  • Διανοητική σύγχυση και μπερδεμένη σκέψη
  • Πονόλαιμος
  • Χαμηλή θερμοκρασία του σώματος (κάτω του φυσιολογικού < 36,6 βαθμών)
  • Πρησμένοι λεμφαδένες στο λαιμό ή τις μασχάλες
  • Ανεξήγητος πόνος με αδυναμία των μυών ή των αρθρώσεων
  • Διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος
  • Πονοκέφαλοι
  • Ασυνεχής ύπνος
  • Βουητό στα αυτιά
  • Κατάθλιψη, κυκλοθυμία και / ή ευερεθιστότητα

Παράγοντες κινδύνου Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο χρόνιου συνδρόμου κόπωσης περιλαμβάνουν:

  • Ηλικία. Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά επηρεάζει περισσότερο τους ανθρώπους στη δεκαετία των ’20 και των ’50.
  • Φύλο. Οι γυναίκες διαγιγνώσκονται με χρόνιο σύνδρομο κόπωσης πολύ συχνότερα από τους άνδρες. Ωστόσο αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν τα συμπτώματά τους σε γιατρό. Πάνω από το 85% των ατόμων με χρόνια κόπωση είναι γυναίκες ηλικίας 20 έως 50 ετών. Επίσης όσον αφορά τα χαρακτηριστικά των ατόμων, οι περισσότεροι που έλαβαν διάγνωση έδειχναν να είναι αρκετά παραγωγικοί, δραστήριοι και τελειομανείς στην καθημερινότητα τους.
  • Άγχος. Η δυσκολία στη διαχείριση του στρες μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης.
  • Τροφικές αλλεργίες
  • Μεγάλη χρονική περίοδο συναισθηματικής πίεσης ή θλίψης
  • Περιβαλλοντικοί ρύποι που προκαλούν χημικές ευαισθησίες
  • Κάπνισμα
  • Μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών ή στεροειδών φαρμάκων
  • Χαμηλή σε θρεπτική αξία διατροφή

Συνέπειες Πιθανές συνέπειες του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης περιλαμβάνουν:

  • Κατάθλιψη
  • Κοινωνική απομόνωση
  • Περιορισμοί στον τρόπο ζωής
  • Εγκατάλειψη ή μείωση ωρών εργασίας

Η Κβαντική Βιοανάδραση και η Κβαντική Ιατρική μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Χρειάζονται δύο έως τέσσερις εβδομάδες για να γίνει αισθητή η βελτίωση και έξι μήνες ή περισσότερο για την πλήρη ανάκαμψη της ενέργειας και της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού. Οι περισσότεροι άνθρωποι ανταποκρίνονται στις θεραπείες σε διάστημα τριών έως έξι μηνών. Συνδυαστικά, είναι σημαντικό για το άτομο να αποκτήσει ένα κατάλληλο πρόγραμμα διατροφικής θεραπείας σύμφωνα με τη βιοχημική του «ταυτότητα» και τις ατομικές του ανάγκες. Εξίσου σημαντική είναι η αποφυγή του καπνού/ τσιγάρου. Η νικοτίνη καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα και χρειάζονται 3 μήνες για να αποκατασταθεί η ανοσολογική απόκριση ακόμα και μετά την έξοδο από τη θεραπεία. Για την καλύτερη απορρόφηση οξυγόνου, βοηθητικοί είναι οι καθημερινοί περίπατοι των 30 λεπτών. Βοηθούν επίσης, στην κυκλοφορία του αίματος, στην εγκεφαλική λειτουργία και τονώνουν το λεμφικό σύστημα. Ακόμη, εάν γίνονται κατά τις πρωινές ώρες, γίνεται πρόσληψη της βιταμίνης D μέσου του ηλιακού φωτός στο σώμα. Για την καλύτερη αντιμετώπιση ή πρόληψη του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης είναι η στροφή του ατόμου προς μια θετική στάση, διατηρώντας την ψυχική του ισορροπία σε συνθήκες που του προκαλούν στρες. Η θεραπεία μέσω Κβαντικής Βιο- ανάδρασης συντελεί στην επίτευξη αυτού του στόχου. Ταυτόχρονα, μια θεραπεία που περιλαμβάνει βότανα, υπερτροφές και συμπληρώματα βιταμινών είναι σημαντική για την καταπολέμηση των ιογενών λοιμώξεων, τη βελτίωση της ενέργειας, τη συμπλήρωση των ενζύμων για τη βελτίωση της πέψης, την απορρόφηση και τη μείωση των φλεγμονών. Παράγοντες που εάν αγνοηθούν, μπορούν να πυροδοτήσουν εκ νέου το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης. Τέλος, αξίζει να γίνει κατανοητό πώς η εξισορρόπηση της χημείας και της βιολογίας του σώματός είναι εκείνη που ενισχύει την ίαση του οργανισμού, την αποτοξίνωση στο ήπαρ, την ενίσχυση του νευρικού συστήματος, την ανακούφιση από τους μυϊκούς πόνους και την βελτίωση του ύπνου. Με ΠΡΟΦΙΛ απο βιταμίνες, μεταλλικά άλατα, λιπαρά οξέα, και βότανα σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου, γίνεται εφικτή η ανοικοδόμηση του ανοσοποιητικού συστήματος.  

 

 

Δρ. Βιολέττα Αννίνου, Ph.D. Καθηγήτρια στην Κβαντική Ακαδημία, Beverly Hills, California, U.S.Α. Εκπαιδεύτρια της Κβαντικής Βιοανάδρασης σε παγκόσμιο επίπεδο Αριστούχος Μοριακής Βιολογίας, Delaware, U.S.A. Κάτοχος 2 διδακτορικών: 1. Αριστούχος Ολιστικής Διατροφολογίας, U.S.A. 2. Κβαντική Βιο-Ανάδραση, MEDICAL BOARD CERTIFIED BIOFEEDBACK DOCTORATE IMUNE (THE INTERNATIONAL MEDICAL UNIVERSITY OF NATURE MEDICINE) Μεταπτυχιακό στη Νευρο-Ανατομία, στη Νευροηλεκτρο-Φυσιολογία και στη Νευρολογία, Victor Babes University of Medicine and Pharmacy Βραβευμένη για τις έρευνές της στη Μοριακή Βιολογία από το Dupont, Delaware, U.S.A. (Dupont Ιατρικών Ερευνών) Υποψήφια Διδάκτωρ στην Κβαντική Ιατρική, U.S.A. (Αναγνωρισμένη παγκοσμίως)

Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης