Η ιστορία της φυσικοθεραπείας ξεκινάει περίπου από το 3000 π.Χ. από την Κίνα, την Ινδία και την Ελλάδα. Οι φυσικοθεραπείες γινόντουσαν με την χρήση φυσικών μέσων όπως ζεστό και κρύο νερό, μαλάξεις και κινήσεις με σκοπό την απάλυνση του πόνου.

Ο πατέρας της Ιατρικής, Ιπποκράτης, ήταν από τους πρώτους που μίλησε για την φυσικοθεραπεία ως τρόπο πρόληψης και θεραπείας, ήταν ο άνθρωπος που θελεμελίωσε την ιατρική σκέψη, την παρατήρηση του ασθενή και την μεθοδολογία στη θεραπεία του. Οι πρώτες ψυχοθεραπευτικές μέθοδοι ήταν το θέατρο και η μελέτη φιλοσοφίας. Στην αρχαία Ελλάδα μιλούσαν για μέτρο και εγκράτεια που θα προλάμβανε πολλές ασθένειες, όπως ισχύει και σήμερα.
Πέρα όμως από αυτό, θεωρούνταν ότι πολλά νοσήματα θεραπεύονται με μαλάξεις και γυμναστική. Τότε τέθηκαν οι βάσεις για τη φυσικοθεραπεία. Κατά την αρχαία παράδοση, η φύση γιάτρευε μόνη της την ασθένεια. Ο γιατρός ήταν συνοδός της ασθένειας και παρατηρητής του δρόμου προς την ίαση. Τα φάρμακα θεωρούνταν επιβλαβή για την υγεία και κάλυπταν μόνο τα συμπτώματα και όχι την ίδια την νόσο.

Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, ο γιατρός έκανε μια εκτίμηση της ασθένειας για να προσπαθήσει εν συνεχεία με ήπιους τρόπους να την αποβάλει από το ανθρώπινο σώμα. Η χειρουργική επέμβαση υπήρχε αλλά όπως και σήμερα ήταν μια επιλογή αν δεν έπιανε η μη χειρουργική θεραπεία.

Η παρακμή της φυσικοθεραπείας ήρθε κατά τον Μεσαίωνα, όμως άνθισε ξανά λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όπου υπήρξαν πολλοί τραυματίες. Στις μέρες μας η φυσικοθεραπεία θεωρείτε κλάδος της Ιατρικής και συμβάλει κυρίως στην αποκατάσταση της δια βίου λειτουργικότητας του ανθρώπου.

Στις 8 Σεπτεμβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα φυσικοθεραπείας.

 

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%B1